Zo is de kustlijn van Turkije ontzettend indrukwekkend. En langs deze kustlijn liggen tientallen gezellige badplaatsen, zoals Kusadasi, Alanya en Marmaris. De temperatuur is er de hele zomer door erg aangenaam, dus aan zon en warmte geen gebrek tijdens je vakantie naar Turkije. Turkije staat bekend om de prachtige luxe resorts. Waan je dus in alle luxe terwijl je op het strand geniet van een heerlijke drankje. Tussen al het relaxen door zijn er genoeg mogelijkheden om de natuur te bekijken. Zo heb je aan de Turkse Rivièra adembenemende berglandschappen waar je de hele dag met de jeep doorheen rijdt.
Informatie over Turkije
Turkije ligt op maar vier uur vliegen vanaf Amsterdam! Daarmee bereik je razendsnel het veelzijdige en mooie Turkije. Voor iedere vakantieganger is er wat te beleven. Turkije is al jaren één van de populairste vakantiebestemmingen en met 300 dagen zon met jaar begrijpen wij wel waarom! De hoofdstad van Turkije is Ankara en Turkije ligt geografisch gezien deels in Europa en deels in West-Azië! Het land heeft officieel geen staatsreligie, maar de grootste religie in Turkije is de islam. In totaal staan er meer dan 80.000 moskeeën in Turkije!
Stranden en steden in Turkije
Het land heeft prachtige stranden. En vooral ook heel veel stranden! De mooiste stranden van Turkije zijn Iztuzu Beach in Dalyan, de Blue Lagoon in Olüdeniz, Kaputas Beach in Kas, Cleopatra Beach in Marmaris en Patara Beach in Patara. Verder vind je prachtige stranden aan de Turkse Rivièra waar je je uren lang kan vermaken!
Turkije heeft meerdere, bekende en prachtige steden. Dit is de Top 5 van de bekendste steden.
Lara
Side
Alanya
Belek
Antalya
Cultuur en gastvrijheid in Turkije
Over het algemeen is de lokale bevolking erg gastvrij. Het komt vaak voor dat je uitgenodigd wordt om samen thee te drinken terwijl je aan het reizen bent. Bij binnenkomst in het huis is het belangrijk om de schoenen uit te doen. Voor de gast wordt vaak alles uit de kast getrokken!
Wat kan ik doen in Turkije?
Wat kan je niet doen in Turkije? Het vakantieland is zo veelzijdig dat er voor iedereen wat leuks te doen is! Zo zijn er tientallen mooie stranden, gezellige boulevards waar je in de avond over struint en de leuke excursies die worden aangeboden. Zo is het in bijna iedere badplaats mogelijk om een dag te touren in de jeep in de gebergte van de Turkse Rivièra. Of neem een kijkje in de culturele geschiedenis van Turkije bij Efeze en Didima. Een vliegvakantie naar Turkije heeft veel meer te bieden dan alleen maar zon, zee en strand.
Plan een dag naar de hamam in. Een hamam is een Turks badhuis waar je compleet tot rust kan komen. Je wordt gemasseerd en krijgt een uitgebreide scrub behandeling. Na een dag in de hamam voel je je als herboren! In sommige all inclusive hotels zit al een hamam inbegrepen. Zo geniet je van een goedkope vakantie naar Turkije.
Turkse regio’s
Dit zijn de drie populairste regio’s in Turkije!
Turkse Rivièra
Bodrum
Turkse Egeïsche kust
Deze overige regio’s in Turkije zijn ook zeker een bezoekje waard.
Regio Istanbul
Binnenland
Cappadocië
Mittelmeerregion
Marmara Kust
Zwarte Zeekust
Taal en tijdsverschil
In Turkije spreken ze de Turkse taal. Veel mensen van de bevolking spreken ook redelijk Engels en soms ook Duits. Dit is echter niet overal in het land zo, dus het kan geen kwaad om je voor te bereiden met Google Translate of een ouderwets woordenboekje. In de zomer is het 1 uur later in Turkije en in de winter is het 2 uur later.
Het weer
Turkije heeft verschillende klimaatzones. Aan de Turkse kust heerst er een mediterraan/zeekust met weinig neerslag, warme zomers en milde winters. De oostkant van Turkije heeft een gematigd landklimaat met neerslag in alle jaargetijden. Centraal Turkije heeft een steppeklimaat met relatief weinig neerslag per jaar, warme zomers en vrij koele winters. De vele zonuren en hoge temperaturen in Turkije zorgen ervoor dat je zeker in de periode juni – september geweldig weer hebt voor een strandvakantie.
Handige informatie
Het betaalmiddel in Turkije is de Turkse Lira (TRY). Je betaalt vaak extra kosten en een koersopslag. Daarnaast is het vaak nodig om betalen in het buitenland te activiteiten op je bankpas als je naar een niet-euroland reist! Als je in Nederland woont, heb je geen reisstekker nodig in Turkije. Ze hebben namelijk dezelfde stopcontacten. De netspanning is 220 V en de frequentie is 50 Hz. De aanbevolen vaccinaties voor Turkije zijn Hepatitis A en DTIP (Difterie, Tetanus en Polio). Het alarmnummer in Turkije is 112, net zoals je gewend bent in Nederland!
Openbaar vervoer in Turkije
Het openbaar vervoer is goed geregeld. Voor lange afstanden in het land kun je vaak de hogesnelheidstrein nemen. Taxi’s rijden deze afstanden ook en vaak wordt het bedrag vooraf bepaald. In de grote steden rijden ook metro’s, metro bussen en trams! Het populairste en goedkoopste vervoermiddel is het Dolmus busje. Deze heeft een vaste route, maar geen haltes. Opstappen en uitstappen doe je dus gedurende de route. Steek je arm omhoog als hij jouw richting in komt en je kunt instappen! Op deze manier ontdek je gemakkelijk dit prachtige land tijdens jouw zonvakantie naar Turkije.
Eten en drinken
Het is verstandig om geen kraanwater te drinken omdat er veel chloor aan het water is toegevoegd. We raden aan om bij het betrekken van de kamer elke waterkraan een paar minuten zo heet mogelijk te laten lopen. In stilstaand water van 25° tot 50° kan de legionellabacterie zitten. Op deze manier bestrijd je de legionellabacterie het beste. Zo ga je goed voorbereid op vakantie naar Turkije.
Iedereen geniet van de Turkse keuken vanwege de grote variatie. Van kruidig tot zoet en van mild tot pittig, er zit voor iedereen wel iets lekkers tussen. De variatie in de Turkse keuken komt vooral door de invloeden van andere landen. Grote kans dat jij onbeperkt geniet van de Turkse keuken in je all inclusive hotel. Proef vooral van de heerlijke baklava als nagerecht. Een all inclusive vakantie naar Turkije is de meest ontspannende manier van vakantie vieren.
Fooien en toeristenbelasting in Turkije
Bij het uiteten gaan, verwacht de bevolking dat je 5% tot 10% fooi geeft. De fooi dien je altijd contant te betalen aan degene die je heeft bediend. Bij een taxi hoef je geen fooi te geven, maar kun je wel het bedrag naar boven afronden. Bij de bus wordt fooi erg gewaardeerd. Dit kun je in Turkse Lira geven, maar 1 of 2 euromunten worden ook geaccepteerd. In het hotel is fooi van 2 tot 4 Turkse Lira per gedragen koffer en 5 tot 7 Lira voor de kamermeisjes. Deze kun je het beste op je hotelkussen neerleggen.
In Turkije betaal je de toeristenbelasting al in de vorm van je visum. Dit betaal je dus niet extra als je aankomt bij je hotel. Alle kosten zitten in je visum inbegrepen.
Auto verhuur in Turkije
Voor het huren van de auto moet je vaak 21 jaar of ouder zijn en minimaal 1 jaar in het bezit zijn van je rijbewijs. Vaak moeten bestuurders jonger dan 25 jaar een extra toeslag betalen. Veiligheidsgordels zijn verplicht en kinderen onder de 12 jaar mogen niet voorin zitten. In Turkije rijden ze, net als in Nederland, aan de rechterkant van de weg.
Dit wist je nog niet van Turkije!
's Werelds oudste en grootste winkelcentrum is te vinden in Turkije. Om precies te zijn in Istanbul. De Grote Bazaar, genaamd Kapalı Çarşı, is gebouwd in 1455. In het winkelcentrum zijn meer dan 3000 winkels te vinden! Heb je dus zin in een dagje shoppen, ga dan vooral hierheen. Je slaagt gegarandeerd! En je komt thuis met een leuk souvenir van je zonvakantie naar Turkije.
Prijsgarantie
Nee hè!? Net geboekt en nu vind je jouw vakantie op een andere website toch goedkoper. Stuur ons meteen een berichtje, en wij betalen je het verschil terug. Meer informatie over onze prijsgarantie lees je hier.