Laagste prijsgarantie
Geen boekingskosten
 • ANVR
 • Calamiteitenfonds
 • SGR
 • Ideal
 • BanContact
 • Mastercard
 • Visa
logo
mobile-logo

Verplichte coronatest

Je bent zelf verantwoordelijk voor het regelen van je PCR-test.

Per land verschillen de eisen voor een coronatest, bekijk op de website van het Ministerie van Buitenlandse Zaken de actuele eisen voor jouw bestemming. Je hebt niet meer voor alle bestemmingen een negatieve coronatest nodig. Check voor vertrek goed wat de eisen zijn voor jouw vakantiebestemming.

Tijdens een PCR-test wordt er gekeken naar de hoeveelheid genetisch materiaal van het virus dat aanwezig is in je lichaam. Na het afnemen van de test en het ontvangen van de resultaten krijg je een coronabewijs. Deze test kun je niet afnemen bij de GGD. De GGD test alleen mensen met klachten, dus geen vakantiegangers. Daarbij ontvang je bij de GGD ook geen coronabewijs die nodig is om te reizen naar verschillende bestemmingen.

Vakanties.nl heeft verschillende samenwerkingen, waardoor je de test voor een gereduceerd tarief af kan laten nemen:

 • Samen met Spoedtest.nl biedt Zoover een speciaal tarief aan voor iedereen die een pakketreis heeft geboekt. De prijs van de test bedraagt dan geen €79, maar €41,50. Daarnaast kan je ook een Antigeen test tegen gereduceerd tarief laten afnemen, deze bedraagt €23,95.
 • Klanten van Vakanties.nl kunnen via HealthCheckCenter voor een gereduceerd tarief van €57 voor een PCR-test en €38,70 voor een Antigeen test een test laten afnemen.

Let op: het is soms ook verplicht om voor terugkomst in Nederland een negatieve test te tonen. Deze kosten worden niet door Vakanties.nl gedekt.

Afhankelijk van de bestemming dien je de test binnen 24, 48, 72 of 96 uur voor vertrek of aankomst af te laten nemen. Voor het reisadvies van jouw bestemming raadpleeg je de website van het Ministerie van Buitenlandse Zaken. Doe je de test te vroeg, dan is de kans aanwezig dat je niet wordt toegelaten op bestemming, ook als de uitslag negatief is. Neem daarom ruim van te voren contact op met Spoedtest.nl en HealthCheckCenter om een afspraak te maken.

Wanneer je je in Nederland voor vertrek laat testen en de testuitslag is positief, adviseren we je om contact op te nemen met je reisverzekeraar. Met hen kan je de mogelijkheden bespreken. We adviseren altijd een annuleringsverzekering af te sluiten met coronadekking voor je vakantie.

Sommige mensen blijven na coronabestemming positief testen, zelfs als de verschijnselen al weg zijn en iemand niet meer besmettelijk is. In dit soort gevallen zijn er uitzonderingen zodat mensen alsnog kunnen reizen zonder negatieve uitslag. Lees hier meer over de voorwaarden van de Rijksoverheid.

We begrijpen dat het vervelend is dat deze verplichting is ingesteld. Helaas ligt dit geheel buiten de invloed van zowel reisorganisaties als reisbureaus. Hierdoor kan je je vakantie niet kosteloos annuleren. Wil je toch liever annuleren? Dan worden de reguliere annuleringskosten in rekening gebracht. In veel gevallen zijn de kosten voor annuleren hoger dan de kosten voor de PCR-test. We adviseren dan ook om de test af te nemen in plaats van te annuleren.

 • De certificaten moeten in het Engels worden geschreven.
 • Op de certificaten moeten de volgende gegevens van de reiziger zijn vermeld: de naam en het paspoort/identiteitskaartsnummer van het document. 
 • Heb je een Nederlandse of Belgische nationaliteit en vlieg je via Duitsland? Ook dan moet je in het bezit zijn van negatieve PCR-test. 

Als je volledig gevaccineerd bent hoef je in sommige gevallen geen PCR-test af te laten nemen voor een vakantie, maar je hebt dan wel een vaccinatiebewijs nodig. Sinds 1 juli 2021 is in de Europese Unie het Digitale Corona Certificaat (DCC) ingevoerd. Deze voeg je toe in de Corona Check App. Alhoewel het mogelijk is om je coronavaccinatie in het gele boekje te laten stempelen, geldt het dus niet als officieel vaccinatiebewijs van de Nederlandse overheid. Toch zijn er momenteel een aantal landen die het wél accepteren als vaccinatiebewijs. Daardoor is het verstandig om je corona vaccinatie toch in het gele boekje te laten registreren.

Ben je jouw vaccinatieboekje kwijt of heb je er nog geen? Je kunt een een nieuw vaccinatiebewijs aanvragen via de website van het SDU. Daarnaast kan je deze aanschaffen bij de ANWB en sommige boekhandels. Ben je het boekje kwijt met alle inentingen? Dan kan je het beste contact opnemen met de GGD/vaccinatie locatie waar je je vaccinaties gehaald hebt.

We doen ons best om de informatie op deze pagina actueel te houden. Door frequente veranderingen kan het voorkomen dat de informatie onjuist of verouderd is. De informatie op de website van het Ministerie van Buitenlandse Zaken is altijd leidend. Er kunnen geen rechten worden ontleend aan eventuele fouten in de informatie op onze website.