1. Welke (reis)documenten heb ik als alleenreizende ouder nodig?

Belangrijke documenten

Welke (reis)documenten heb ik als alleenreizende ouder nodig?

Sinds een aantal jaar moet elk kind met de Nederlandse nationaliteit dat van/naar/via landen in de EU reist, over een eigen paspoort of ID-kaart beschikken. Bijschrijven in de paspoorten van ouders is niet meer toegestaan.

Als alleenreizende ouder, zeker als je een andere achternaam hebt dan je kind(eren), heb je meer documenten nodig! Dit geldt o.a. in de volgende situaties:

  • Reizen met kinderen van moeders die reizen op hun meisjesachternaam

  • Reizen met kinderen van gescheiden ouders

  • Reizen met kinderen die niet van jou zijn (maar bijv. van een familielid of vrienden)

In dit geval zijn er extra documenten nodig, waaronder een verklaring van de andere ouder, een uittreksel uit het gezagsregister, de Gemeentelijke Basisadministratie en een kopie paspoort van de toestemming gevende ouder. De actuele regels over alle benodigde papieren in jouw situatie én een standaard verklaring in Nederlands en Engels vind je op de website van de Rijksoverheid. Regel dit ruim van tevoren! Voor de zekerheid check je met de ambassade van het land waar je naartoe reist of je alles goed geregeld hebt. Zo kom je niet voor onaangename verrassingen te staan. Hier vindt je meer informatie over de benodigde reisdocumenten per situatie. 


 
Copyright GIATA 2015-2020, client ref. 126659     12:24:15 | 0,35 | Vakanties | NMT-WEB-121 TourWeb © NetMatch
nm-pixel