Recept: Macedonische Tulumba Tatlisi

Wie ooit in Macedonië is geweest, weet hoe gastvrij de mensen in dit land zijn. Ze zijn ontzettend enthousiast dat jij hun land komt bezoeken en willen je maar wat graag vertellen over hun cultuur. Tijdens mijn reis in Macedonië kreeg ik de kans om wat te gaan drinken bij een mevrouw in een klein dorpje. Ze vertelde me over haar cultuur en het land, maar wilde me ook graag wat laten proeven. Speciaal voor mijn komst had ze Tulumba Tatlisi gemaakt, een zoete lekkernij dat vaak wordt gemaakt in Macedonië. Ik vond het ontzettend lekker en daarom leerde ze mij hoe ik dit recept voor Macedonische Tulumba Tatlisi moet maken. En ik vertel het je graag!

Wat heb je nodig?

  • 500 gram suiker
  • 125 gram margarine
  • 4 eieren
  • 2 ½ glazen met meel
  • 2 glazen zonnebloemolie
  • 1 eetlepel citroensap
  • 1 theelepel zout

Haal voor de serveertip wat ijs, poedersuiker en gemalen nootjes in huis!

 

Zo maak je het klaar

Doe 2 glazen water (van 200 milliliter) in een pan en laat het water koken. Als het water eenmaal kookt, voeg je de margarine, zout en 2 eetlepels suiker toe. Als de margarine goed is gesmolten, meng je alles door elkaar. Zorg er voor dat er geen klontjes boter meer in het geheel zitten. Als je dit hebt gedaan, voeg je het meel al roerend toe aan het mengsel. Roer het mengsel tot je geen meel meer ziet en het mengsel een soort deeg is geworden. Je zet nu het vuur uit en laat het deeg een paar minuutjes afkoelen.

Voeg nu het één ei toe aan het mengsel en kneed dit in het deeg. Als je dit hebt gedaan, kun je ook de andere eieren toevoegen. Zorg er voor dat je na elk ei het deeg goed kneed, zodat er geen ei meer zichtbaar is in het deeg.

Doe het deeg nu in een spuitzak en knijp lange slierten hieruit. Je kunt de slierten vervolgens in kleinere stukjes snijden.

Doe de zonnebloemolie in een pan en zorg dat dit goed verhit is. Je kunt nu de deegstukjes bakken in de pan, totdat deze goudbruin kleuren. Als de stukjes goed zijn, leeg je ze op een schaal zodat het resterende vet uit het deeg gaat.

Nu ga je aan de slag met de stroop! Doe 2 glazen water samen met 2 glazen suiker in een pan. Laat het water met de suiker voor een half uurtje koken, zodat de suiker goed smelt.

Na een half uur voeg je de citroensap toe. Je laat het geheel nu nog een kwartier koken.

Na een kwartier kun je het vuur afzetten en de stroop laten afkoelen. Als deze een beetje afgekoeld is, kun je deegstukjes in de stroop leggen. Rol ze er goed in, zodat de stroop overal op het deeg zit.

Serveer de deegrolletjes met wat ijs en garneer het geheel met wat poedersuiker en nootjes en smuller maar!

‘вкусна храна!’ Oftewel, smakelijk eten!

recept tulumba tatlisi

Vakanties naar Macedonië?

Probeer jij dit recept voor Macedonische Tulumba Tatlisi liever op vakantie in Macedonië? Dat kan! Wij hebben de leukste vakanties naar Macedonië voor je opgezocht.

Bekijk onze vakanties naar Macedonië