Wil jij echt even helemaal weg? Even naar een compleet andere wereld? Dan is Marrakech echt een aanrader! Het land ligt op maar 3,5 uur vliegen vanaf Amsterdam. Je waant je in een sprookje én het is er heerlijk weer in het voorjaar. Ik ben fan van de stad en ga er het liefst ieder jaar een paar dagen naartoe. In dit blog deel ik al mijn tips voor Marrakech met jou. Van de leukste restaurantjes tot alle handige weetjes. Dit is alles wat je moet weten voor een stedentrip naar Marrakech.

Tips Marrakech

Hoe kom ik er?

Je kunt vanaf Eindhoven en Amsterdam meerdere keren per week naar Marrakech vliegen. De meeste vluchten vertrekken vroeg in de ochtend. Op onze website vind je een handig overzicht van alle vluchten per dag. Zo kun je zelf bepalen wanneer jij het liefst vliegt.

De luchthaven van Marrakech ligt heel erg dicht bij de stad. De meeste hotels bieden een persoonlijke ophaalservice aan voor 250dh (ongeveer €25). Kies je liever zelf een taxi? Wanneer je riad verstopt in de Medina ligt, kan het een flinke zoektocht zijn om deze zelf te vinden. Een persoonlijke ophaalservice op de heenweg brengt je naar je riad. Voor de terugreis naar de airport kun je prima een taxi nemen. Je spreekt dan een prijs af van 70-100dh vanaf Djemaa-el-Fna.

Riad Marrakech

Verblijf

Er zijn eigenlijk 2 manieren om in de stad te verblijven. In de oude medina, of in de wijken buiten Marrakech. Ik kies altijd voor een riad in de drukke oude Medina. Iedere traditionele riad is gebouwd als oase van rust in de chaos van de oude stad. Eenmaal binnen valt alle drukte van je af en hoor je vogeltjes fluiten. Vanaf het dakterras kijk je uit over de stad. Mijn tips om te verblijven in Marrakech zijn de volgende riads en resorts:

Dit is mijn top 3 riads in de Medina:

1. Ryad Amiran

2. Riad Léna & Spa

3. Riad Barroko

Geniet jij liever all-inclusive in een luxe resort? Rondom Marrakech vind je prachtige resorts. Indrukwekkende oosterse sferen vermengd met luxueuze verblijven zorgen dat je je een als een Oosterse prins(es) voelt.

Dit zijn de mooiste resorts:

1. Barceló Palmeraie

2. Fellah Hotel

3. Palais Aziza & Spa

Wat is er te doen?

Trek voor een bezoek aan Marrakech zeker 4 dagen uit. Besluit je ook nog een dagtrip naar het Atlas gebergte te doen? Trek dan zeker 5 dagen uit voor je stedentrip naar Marrakech.

De Soeks

De soeks verken je het best met een lokale gids. Met je gids loop je in de soeks door langs verschillende ambachten, zoals de leerlooierij en wolververij in de wirwar van straatjes. Daarnaast geeft een gids je de kans om de verschillende wijken van de stad een beetje te leren kennen. Sla leuke plekken offline op Google Maps op, zodat je dit later nog eens kunt terugvinden. Je boekt een lokale gids bijvoorbeeld zelf via Local Guides of GetyourGuide. Tip: boek dit op je eerste dag, hier heb je de dagen erna nog veel plezier van!

Tips Marrakech

Djemaa-el-Fna

Djemaa-el-fna is het hart van de Medina. Met verhalenvertellers, slangenbezweerders en apentemmers een echt sprookje. Het leukst aan Djemaa-el-Fna vind ik de eetkraampjes. Het is echt de moeite waard om hier een keer te eten. Laat je niet verleiden, maar kies zelf een kraampje waar veel Marokkaanse families zitten. Mijn tips: kraam 93 of 31 voor gegrilde gerechten en kraam 14 “Krita” voor zeevruchten. Blijf bij gegrilde gerechten – kies hier niet voor tajine of couscous.

 

Jardin Majorelle

Wandel vanuit de soeks naar Jardin Majorelle en geniet van de rust, de kleuren en indrukwekkende plantsoorten.

 

Museum Marrakech en Ben Youssef Moskee

Beide gebouwen staan dicht bijeen en middenin de soeks. Beiden kunnen in één middag bezocht worden. Deze gebouwen zijn erg indrukwekkend en tonen de prachtige Arabische architectuur.

Lunchen op een dakterras

Lunchen op een dakterras

Wanneer je een ochtendvlucht hebt kom je meestal vlak voor lunchtijd aan in Marrakech. Drop snel je spullen bij het hotel ga voor een uitgebreide lunch op een dakterras. Je komt helemaal in de stemming bij mijn absolute favoriet: het dakterras van Café Des Epices. Vanuit hier bekijk je de drukte van de soeks, en raak je gewend aan de geuren en kleuren van deze stad. Mijn andere tips voor lunch in Marrakech zijn: Het dakterras van Cafe Nomad en Henna Cafe (ook voor de mooiste henna tatoeages is dit de juiste plek).

 

Marrakech op de fiets

Via Baja Bikes heb ik een “Marrakech Highlights” fietstour geboekt met Nederlandse gids. Je fiets met name door de wijken die grenzen aan de Medina, zoals Kasbah, Gueliz en langs de bekende paleizen. Een hele bijzondere manier om ook de grootsheid van de stad te ervaren buiten de drukke Medina.

 

Tips Marrakech

Ontspan in een hammam of spa

Bij je stedentrip Marrakech hoort ook echt een bezoekje aan de hammam. Je kunt naar een echte hammam, waar ook de locals baden. Maar je kunt ook naar een iets luxere, op toeristen gerichte hammam om je lekker te laten verwennen. Voor een halve dag met verschillende behandeling betaal je ongeveer €80 tot €125 per persoon. Tips voor de beste hammams van Marrakech zijn: Hammam de la RoseLe Bain Bleu en Les Bains de Marrakech.

Dagtripjes buiten Marrakech

Besluit je wat langer te blijven? Dan raad ik je zeker aan om ook een dagtripje buiten Marrakech te maken. Heb je de tijd? Kies dan echt voor een overnachting in een berbertent in de Sahara, waar je per kameel heen wordt gebracht. Slapen onder de eindeloze sterrenhemel, ver weg van de stad is een bijzondere ervaring.

Je kunt ook wandeltochten maken in het indrukwekkende Atlas gebergte en de Ourika Vallei. Ik heb mijn trips eenvoudig vooraf online geregeld via GetYourGuide. Je wordt bij je hotel opgehaald en weer teruggebracht, en alles staat duidelijk op je mobiele ticket.

 

Marrakech ‘scams’

Opgelicht worden in Marrakech hoort er helaas een beetje bij. De mate van ‘scams’ is hoger dan dat je misschien gewend bent van andere stedentrips. Wees goed op je hoede voor prijzen, “vriendelijke” gidsen en straatartiesten.

Hieronder mijn belangrijkste tips voor scams in Marrakech:

  • Volg de borden en niet de vriendelijke locals die je de weg willen wijzen. Ze zorgen ervoor dat je verdwaald raakt en vragen geld om je terug naar het plein te brengen. Boven veel straatjes hangen borden met de richting naar Djemaa-el-Fna.
  • Één van de bekendste truucs van de lokale bevolking is dat ze je vertellen dat de straat gesloten is omdat de moskee net uit is. Dat is niet zo. Je kunt gewoon doorlopen. Loop je de andere kant op, dan is de kans groot dat je verdwaald.
  • Blijf op afstand van de slangenbezweerders, apentemmers en Henna dames op het Djemaa-el-fna plein. De dieren op het plein worden niet goed behandeld. De Henna dames pakken snel je hand en plaatsen een hennatatoeage zonder los te laten.
  • Koop niets bij goederenkraampjes op het plein, je betaalt altijd meer dan in de soeks.
  • Onderhandel altijd over je aankopen en betaal nooit meer dan 75% van de vraagprijs.
  • Eet je bij een kraampje op Djemaa-el-Fnaa? Let dan op dat je niets voorgeschoteld krijgt dat je niet hebt besteld. Behalve brood en harissa is niets gratis. Er worden snel meerdere schaaltjes voor je neer gezet, waar je later altijd veel voor betaald. Let sowieso goed op je rekening, en zorg dat je nooit teveel betaald.
  • De meter van taxi’s in Marrakech zijn voor toeristen toevallig altijd stuk. Ook hebben de meeste chauffeurs plots geen kleingeld meer op zak. Spreek dus vooraf je prijs af en zorg dat je gepast geld op zak hebt.

 

Ontdek Marrakech

Krijg jij al zin in een stedentrip Marrakech? Marrakech zet al je zintuigen op scherp, met geuren van het plein, de kleurrijke soeks en sprookjesachtige paleizen. Je vindt ons uitgebreide aanbod stedentrips naar Marrakech hieronder.

gratis fietstour Marrakech

Boek nu en krijg een gratis fietstour

In samenwerking met Baja Bikes hebben wij een super toffe actie. Boek nú je stedentrip naar Marrakech in combinatie met een vlucht van Transavia en krijg een fietstour gratis t.w.v. €35,-! Ontdek de prachtige stad op z'n Hollands.

Bekijk de actievoorwaarden